KRÁSA OKAMIHU

06.02.2015

V roku 2013 bolo na Slovensku vykonaných celkovo 14 transplantácií srdca, 119 transplantácií obličiek a 22 transplantácií pečene. Napriek tomu, že sa takto podarilo zachrániť alebo zásadne zvýšiť kvalitu života 155 ľuďom, počet zákrokov oproti roku 2012 klesol.

 

Čo je príčinou poklesu darcovskej a odberovej aktivity, prečo sa Slovensko radí na posledné priečky v počtoch vykonaných orgánových transplantácií? Veď počty chorých ľudí so zlyhávajúcimi orgánmi neustále rastú, zdravotnícke zariadenia sú na výkony transplantácií pripravené na vysokej profesionálnej úrovni. Má verejnosť dostatok relevantných informácií? Pozná verejnosť legislatívnu úpravu? Vie bežný občan, aké má práva, aké má šance? Kto je príjemca a kto je darca? Ako pomôže darovaný orgán inému človeku, aká je jeho kvalita života po transplantácii?

 

Na tieto a ďalšie otázky Vám dá odpoveď odborný seminár, ktorý sa uskutoční 11.2.2015 o 13,00 hod., v Divadelnej sále Posádkového klubu, Hviezdoslavova 16, v Trenčíne.

 

Podujatie sa koná z iniciatívy Občianskych združení združujúcich pacientov pred a po orgánových transplantáciách, v rámci projektu na podporu transplantačného programu a darcovstva orgánov na Slovensku.

 

Voľným pokračovaním odborného seminára je vernisáž fotografickej výstavy KRÁSA OKAMIHU.

 

KRÁSA OKAMIHU – výstava fotografií, ktorá odkrýva oveľa viac

<s> </s>

Autormi fotografií sú pacienti pred alebo po orgánovej transplantácii. Ich cieľom bolo zachytenie emócie, radosti zo života, krásy prežitého okamihu, očakávania či splnenia túžob a snov.

 

Cieľom expozície Krása okamihu je poukázať na nespochybniteľnosť významu orgánových transplantácií, ktoré zachraňujú a skvalitňujú životy ľudí na celom svete. Bez darcovstva orgánov sa však robiť nedajú.

 

Výstava je jedinečná nielen svojim umelecko–kultúrnym aspektom, ale hlavne hlbokou myšlienkou. Autori zanechali vo fotografiách odkaz: “ Transplantácie orgánov zachraňujú životy. Transplantácie sú nádej.“ Výstava je oslavou života. Je aj poďakovaním a výzvou zároveň. Poďakovaním darcom, lekárom a všetkým, ktorí sa na transplantačnom procese podieľajú a výzvou k zamysleniu sa, nad otázkami spojenými s darovaním orgánov. Nad otázkami, ktoré sa týkajú nás všetkých. Výstava potrvá v Trenčíne do 3.3.2015. Podujatie podporí svojim hudobným vstupom Simona Martausová.

Súbory:
02.jpg
01.jpg



Návrat na aktuality