Príhovor dekanky

Vážení absolventi

Spoločne s Vami sme prežívali jednu z najkrajších chvíľ v živote, kedy za zvukov fanfár sme Vám novým bakalárom a magistrom vložili priamo do rúk ocenenie Vašej viacročnej namáhavej práce. Akademický titul ste prebrali na univerzite, ktorá za posledných 10 rokov významne zvýšila svoj kredit a upevnila svoje miesto medzi univerzitami nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. 

Cesta k dosiahnutiu vysokoškolského vzdelania nebola ľahká. Pred niekoľkými rokmi ste vstupovali na pôdu fakulty zdravotníctva ako ustráchaní prváci, ktorí sa museli popasovať s praxou, s množstvom učiva, so skúškami, s ťažkým on-line obdobím a všetkými náročnými požiadavkami, ktoré sme na Vás ako študentov kládli. Dnešný deň, keď tu pred nami stojíte ako sebavedomí mladí ľudia je ale ukážkou toho, že tie nároky ste zvládli. Štátnou skúškou ste zatvorili skriptá s poslednou kapitolou. Ale nie na dlho, o chvíľu ich otvoríte s kapitolou novou ...možno niektorí v praxi, možno niektorí ako študenti magisterského štúdia a niektorí aj ako zamestnanci a študenti zároveň... Teda čaká Vás ďalšia kapitola života so svojimi radosťami a starosťami. Už neprídete za svojim učiteľom s množstvom výhovoriek, prečo ste neprišli na prednášku alebo na skúšku...už nenájdete toľko učiteľov, ktorí sa zľutujú a nájdu predsa nový termín skúšky alebo možnosť náhrady.... Teraz Vašim učiteľom bude život a Vašou kapitolou v ňom Váš pacient, pre ktorého už výhovorky neplatia a ani opravný termín.... Nezabúdajte na to, že Vaša práca je veľmi náročná a zodpovedná, máte v rukách zdravie človeka a to je to najcennejšie čo každý z nás má.  Ako zdravotníci budete čeliť rôznym výzvam, pretože každý pacient je jedinečný a vyžaduje individuálny prístup. Avšak práve v tejto rozmanitosti tkvie krása vašej profesie. Budete mať príležitosť pracovať s ľuďmi všetkých vekových kategórií a pomáhať im obnoviť pohyb, zmierniť bolesť, prinavracať zdravie a tak  zlepšiť ich kvalitu života.

Švédský lekár Axel Munthe povedal, že niet silnejšieho lieku ako nádej. Najmenšia známka pochybu v tvári či v hlase môže stáť pacienta život.“ Buďte tými, ktorí tú nádej pacientovi budú prinášať, nádej na vyliečenie, nádej na kvalitný život, nádej .... verím, že sa vám to podarí a každý pacient, ktorý sa zverí do vašich rúk tú nádej pocíti.

To, že ste štúdium zvládli, je prejav Vašej snahy, ale aj zodpovednosti nielen voči sebe, ale hlavne pred Vašimi rodičmi, starými rodičmi, Vašimi blízkymi, ktorí Vám pre štúdium vytvorili tie najlepšie podmienky. Je to ale aj prejav zodpovednosti voči našej univerzite a jej učiteľom. Verím, že Vám Vaši učitelia dali maximum svojich vedomostí, schopností, ale aj morálnych zásad. Verím, že spomienky na štúdium zostanú len tie pekné a tie ktoré vám možno spôsobili nespokojný spánok sa časom stratia.

Pred tým, ako urobíte prvý krok k svojej budúcnosti, nezabudnite na jednu dôležitú vec. Lebo veľmi významnou, ba možno najdôležitejšou je nevysloviteľná vďaka vašim rodičom, starým rodičom, blízkym priateľom, rodinným príslušníkom nielen za ekonomickú podporu, ale aj ich oporu počas štúdia. Obráťte sa na svojich rodičov, priateľov, starých rodičov, a učiteľov skúste vysloviť to nádherné slovo - ďakujem. 

Stojíme tu dojatí a šťastní – predovšetkým Vaša rodina, lebo Vás vidia stáť na vlastných nohách,

pedagógovia, lebo Vám pomohli získať vedomosti a zručnosti, ktoré tvoria základ Vášho povolania a Vy sami, lebo ste hrdí, že ste využili svoje schopnosti na ukončenie štúdia.

Prajem Vám, aby ste boli prínosom pre pacienta, pre nemocnice a tým aj pre nás všetkých.

Vaša cesta života sa začína meniť, a preto Vám prajem, aby ste mali čas na uskutočnenie svojich túžob, boli úspešní, robili prácu, ktorá vás napĺňa, aby ste boli silný robiť ťažké rozhodnutia, schopní povedať nie, keď to nesúvisí s vašimi morálnymi zásadami, výnimoční a našli si svoje miesto v živote.

 

 

doc. PhDr. Iveta Matišáková, PhD.