Ošetrovateľské školy v pôsobnosti Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul v kontexte politicko-spoločenskej situácie na Slovensku v 30. až 50. rokoch 20. storočia

Tematická oblasť: komisia VEGA č.10 pre historické vedy a vedy o spoločnosti (filozofia, sociológia, politológia, teológia)

Názov projektu (slovenský): Ošetrovateľské školy v pôsobnosti Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul v kontexte politicko-spoločenskej situácie na Slovensku v 30. až 50. rokoch 20. storočia

Názov projektu (anglický): Nursing schools in the competence of the Daughters of Charity of Saint Vincent de Paul in the context of political-social situation in Slovakia in thirties – fifties of the 20th century.

Začiatok riešenia projektu: 2022

Koniec riešenia projektu: 2024

Stav projektu: financovaný/riešený

Číslo projektu: 1/0293/22

Vedúci projektu: prof. ThDr. Ladislav Csontos SJ, PhD.

Žiadateľ projektu: Teologická fakulta TVU v Bratislave

Zástupca vedúceho projektu: doc. PhDr. Ľubica Ilievová, PhD.

Partneri projektu: Fakulta zdravotníctva Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne

                               Filozofická fakulta, Trnavská univerzita v Trnave

                               Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave

 

 

Anotácia projektu:  

V tridsiatych rokoch 20. storočia bol zdravotný stav a sociálne pomery obyvateľstva na území dnešného Slovenska katastrofálny. Riešenie civilizačných a infekčných ochorení, vysokej dojčenskej úmrtnosti, alkoholizmu, nádorových ochorení si v klinickej praxi vyžadovalo pôsobenie kvalifikovaných ošetrovateliek. K hlavným cirkevným inštitúciám, ktoré zabezpečovali ošetrovateľské vzdelávanie, patrila Spoločnosť dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul (ďalej Spoločnosť). Na území dnešného Slovenska založila tri ošetrovateľské školy – v Nitre, Trenčíne a Košiciach. Projekt sa zameria na analýzu činnosti Spoločnosti v oblasti ošetrovateľského vzdelávania, založenie, existenciu a zánik troch ošetrovateľských škôl v pôsobnosti Spoločnosti. Projekt prinesie pohľad na súčinnosť cirkevných škôl a štátnych zdravotníckych zariadení v kontexte politického a spoločenského diania v rámci existencie prvej Československej republiky, Slovenskej republiky v rokoch 1939 – 1945 a obnoveného Československa od  roku 1945.