Implementácia techník používaných pri diagnostike a liečbe lymfedému do vzdelávacieho procesu v súlade s požiadavkami klinickej praxe

Nadácia Tatra banky

FZ TnUAD vzdeláva študentov v nelekárskych študijných programoch. Jedným z hlavných cieľov je zabezpečiť študentom kvalitný vzdelávací proces v súlade s požiadavkami praxe. Preto má fakulta záujem, aby sa Simulačné centrum pre študentov a učebne pre praktickú výučbu neustále modernizovali novými interaktívnymi pomôckami a prístrojmi. Našim cieľom je rozšíriť praktickú výučbu o klinickú časť zameranú na komplexnú problematiku diagnostiky a liečby lymfedému, ktorý  vzniká po chirurgickom zákroku a rádioterapii karcinómu prsníka. Je to forma opuchu, ktorý  zasahuje priľahlú hornú končatinu k postihnutému prsníku a  vzniká v dôsledku poruchy odtoku lymfy v lymfatickom systéme. Lymfedém sa stáva chronickým ochorením, ktoré predstavuje u onkologických pacientok závažný problém významne znižujúci kvalitu ich života, limituje ich bežné denné aktivity a narúša ich psychiku. Zámer rozšírenia simulačného centra je úzko prepojený s výučbou najmä študentov fyzioterapie, o ktorý je v súčasnej dobe ako o profesijný študijný odbor veľmi vysoký záujem. Daná problematika si vyžaduje nielen dôkladné teoretické vedomosti o ochorení, jeho diagnostike, liečbe i príznakoch, ktoré sú multidisciplinárneho charakteru, ale hlavne kvalitné materiálové a prístrojové vybavenie. Významnú úlohu  zohráva prepojenie na klinickú prax. Predkložená žiadosť nadväzuje na úspešne realizovaný projekt Nadácie Tatra banky „Prevencia karcinómu prsníka: The Best for the Breast“, ktorého implementácia do praxe prostredníctvom novovytvorených videoprezentácií, má neustále veľký ohlas v odbornej i širokej verejnosti. Výstupy projektu sú verejne dostupné a aktuálne majú viac ako 26 500 vzhliadnutí. Skúsenosti nadobudnuté realizáciou projektu a  dopyt po jeho rozšírení nás viedli k podaniu tejto žiadosti. 

Úspešnou realizáciou projektu dosiahneme vysokú odbornosť a zručnosť študentov fyzioterapie FZ TnUAD v oblasti terapie lymfedému, čo následne vďaka povinnej odbornej fyzioterapeutickej praxe študentov povedie aj k transferu získaných zručností študentov na rozličné klinické pracoviská v rámci SR, na ktorých študenti prax vykonávajú. Dôležitým parametrom je predovšetkým interaktivita študentov s onkologickými pacientkami. Napriek skutočnosti, že cieľovou skupinou plánovaného projektu sú študenti fyzioterapie, budeme jednotlivými plánovanými aktivitami a ich následnou realizáciou nepriamo vplývať aj na širokú odbornú i laickú verejnosť.

 

Začiatok realizácie projektu: 12/2023

Koniec realizácie projektu: 11/2024

Zodpovedný riešiteľ: 

PhDr. Katarína Kašlíková, PhD., MPH 

 

 

Riešiteľský kolektív: 

 

doc. PhDr. Iveta Matišáková, PhD. 

doc. RNDr. Zdenka Krajčovičová, PhD., MPH

doc. MUDr. Jana Slobodníková, CSc., MPH

MUDr. Miroslav Malay, PhD.

PhDr. Patrícia Shtin Baňárová, PhD.

PhDr. Miroslav Černický, PhD., MPH

RNDr. Vladimír Meluš, PhD., MPH

PhDr. Pavel Grabczak, PhD.

Mgr. Martin Danek

Mgr. Martin Žák

Mgr. Juraj Bačík

Mgr. Lucia Matušková

Ing. Michal Hajtman

Ľubomíra Adamčiová

Anna Brňáková

členky OZ Amazonky Trenčín

 

 

Realizáciu projektu podporili