Študenti Fakulty zdravotníctva TnUAD pracujú so špičkovým výučbovým a prístrojovým vybavením

29.10.2015

Fakulta zdravotníctva TnUAD rozšírila prístrojové vybavenie ako aj počet a rozsah učebných pomôcok o špičkové zariadenia, ktoré boli zakúpené z projektu s názvom „Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne chce ponúknuť kvalitné a moderné vzdelávanie“, v rámci podprogramu Inovácia študijných programov v celkovej hodnote projektu v hodnote 1,7 mil. €.
Rektor univerzity Jozef Habánik predstavil na začiatku nového akademického roka novinky, ktoré čakajú jej nových, aj súčasných študentov. Okrem potešujúcej správy o rozšírení wi-fi na internátoch ide najmä o doplnenie rôznych laboratórnych prístrojov a študijných pomôcok, ktoré posunú výučbu a výskum výrazne dopredu. „Našim cieľom je krok po kroku zvyšovať kvalitu výučby. Vďaka tomuto projektu sa nám podarilo takpovediac „doplniť prístrojový park“ o nové meracie a diagnostické prvky. Okrem najnovšieho prístroja EKG sme získali aj špeciality pre aplikovaný výskum študentov. Napríklad analyzátory pre stanovenie koncentrácie laktátu, kreatinínu v krvi, hematologický analyzátor, prístroj na elektroliečbu, magnetoterapiu, spirometer na meranie dýchacích funkcií, špeciálny prístroj na snímanie aktivity svalovej činnosti, na stimuláciu nervového systému, alebo dokonca na transdermálnu aplikáciu liečiv – teda podávanie liečiv cez kožu. Fyzioterapeutom, ale aj študentom ostatných akreditovaných zdravotníckych programov u nás zefektívnime výučbu aj novými modelmi svalstva, kostry, chrbtice, špeciálnym modelom svalstva tváre, no máme aj najnovšie výukové modely pre tréning Heimlichovho manévra alebo dokonca cievkovania, či simulátor na tréning podávania injekcií“, vysvetlil Jozef Habánik.
Okrem množstva ďalších laboratórnych a diagnostických prístrojov zaujmú najmä fyzioterapeutov najnovšie prístroje na diagnostiku klenby chodidla a podoskop s polarizovaným svetlom na diagnostiku plochých nôh. Špecialitou v novom vybavení je súprava na simuláciu staroby. Ide o jedinečnú pomôcku, umožňujúcu nácvik rôznych rolí a telesných stavov starých ľudí ako napríklad nedoslýchavosť, zhoršenie zraku, zhoršená pohyblivosť v kĺboch, či strata jemnej motoriky. Táto súprava obsahuje napríklad aj špeciálne rukavice, ktoré umožňujú nácvik zhoršenia jemnej motoriky, alebo tiež okuliare s rôznymi šošovkami, ktoré simulujú zhoršujúci sa zrak, napríklad zhoršené vnímanie farieb, zúžené zorné pole, alebo zastretý obraz. Študenti tak majú možnosť doslova „cestovať v čase“ a vyskúšať si na vlastnej koži, aké to je, byť starý.
Na Fakulte zdravotníctva je možné študovať programy: Ošetrovateľstvo, Fyzioterapia, Laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve a od budúceho akademického roka aj Verejné zdravotníctvo.




Návrat na aktuality