Odborná exkurzia študentov v Národnom rehabilitačnom centre Kováčová

23.05.2016

Dňa 12. mája 2016 Katedra fyzioterapie Fakulty zdravotníctva Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne zorganizovala odbornú exkurziu v Národnom rehabilitačnom centre Kováčová pre študentov druhého ročníka študijného odboru fyzioterapia.

Národné rehabilitačné centrum Kováčová je zdravotnícke zariadenie zaradené ako špecializovaná nemocnica s celoslovenskou pôsobnosťou pre liečbu pacientov po úrazoch chrbtice s poškodením miechy, polytraumatizme, amputáciách a náročných operačných výkonoch na pohybovom systéme. 

Počas odbornej exkurzie sa študenti zoznámili s prevádzkou rehabilitačných jednotiek zariadenia. Obzvlášť zaujímavým bolo oboznámenie sa s fungovaním ergoterapeutických dielní, s pracoviskom vodoliečby a hydrokinezioterapie ako aj  vysokosofistikovaného prístroja Lokomat Nanos, ktorý slúži na bežnú terapiu nácviku chôdze a  na Slovensku sa používa iba na dvoch pracoviskách, z ktorých jedným je NRC Kováčová. Je to zariadenie s riadenými robotickými ortézami, ktoré v kombinácii s pohyblivým pásom a dynamickým systémom podpory tela stimuluje prirodzenú chôdzu pacienta. Možnosť doplnenia o nadštandardný systém spätnej väzby navyše slúži k zvýšeniu motivácie pacienta, sledovaniu a zaznamenávaniu vývoja terapie.

„Niekedy naozaj stačí raz vidieť ako sto krát počuť“. Aj táto myšlienka rezonovala v účastníkoch exkurzie  pri odchode. Veď vidieť ľudí, ktorí sa učia všetko to, čo je pre nás bežné – postarať sa o seba, otvoriť dvere, sadnúť si, obliecť sa, obuť, získať motiváciu a  zmysel života je tou správnou inšpiráciou žiť zmysluplne aj pri  ťažkom postihnutí, ktoré majú.




Návrat na aktuality